Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος?

16-11-2019

Γιολάντα Κογιάννη-Σαβίνα Νταλκίτση

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί μετά τη πρόσφατη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών στο περιοδικό Annals of Internal Medicine όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων και οργανισμών υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) κάθε 50γρ επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος – δηλαδή αλλαντικού – που καταναλώνονται ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%. Με βάση την παρατήρηση αυτή που βασίστηκε σε δεδομένα από πολλαπλές επιδημιολογικές μελέτες, ο Π.Ο.Υ. σύστησε τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης λίπους και νατρίου που περιέχονται στο κόκκινο κρέας.

Κι ενώ οι συστάσεις αυτές φαίνεται πως έγιναν γρήγορα αποδεκτές από το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα, πριν από μερικές εβδομάδες σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine αναφέρεται ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος από το ευρύ κοινό. Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ενήλικες μπορούν να συνεχίσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Ο επικεφαλής της μελέτης, Bradley C. Johnston, αναφέρει: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος ή του επεξεργασμένου κρέατος θα εξαλείψει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι κατευθυντήριες οδηγίες τους βασίστηκαν σε μια σειρά 5 de novo συστηματικών ανασκοπήσεων, οι οποίες πιθανότατα καλύπτουν όλα τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε βαθμολόγηση με τη μέθοδο GRADE για την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων δίνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές παρά στις μελέτες παρατήρησης, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των διατροφικών μελετών. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια διαφανή και ανεξάρτητη βαθμολόγηση που αυξάνει την αξία των νέων κατευθυντήριων οδηγιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική από την ιατρική κοινότητα που αμφισβητεί τη συγκεκριμένη βαθμολόγηση καθώς παραβλέπει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

«Τίποτα νεότερο δεν προκύπτει από τη μελέτη. Δεν υπήρξε καμία ανακάλυψη.», δήλωσε ο Δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής του πανεπιστημίου Harvard, στο Harvard T.H. Chan. Ωστόσο, ο Hu, αναγνώρισε τους περιορισμούς με τις υπάρχουσες μελέτες παρατήρησης καθώς δεν δείχνουν αιτιώδη συνάφεια, επειδή μια ποικιλία σύνθετων παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής ενός ατόμου ή άλλες διατροφικές επιλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τελικά μπορούμε να τρώμε κρέας;

Οι νέες αυτές οδηγίες ενδέχεται να ενθαρρύνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ωστόσο δεν αποτελούν επίσημη δήλωση από κάποιον οργανισμό υγείας και δεν αλλάζουν τις υφιστάμενες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ίσως αποτελούν μια ακόμα υπενθύμιση ότι η διατροφή πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, πυροδοτώντας τη συζήτηση με τον ασθενή ώστε να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου τροφίμου αλλά ο τρόπος μαγειρέματος, σερβιρίσματος και οι συνολικές διατροφικές συνήθειες του ατόμου. 

Τέλος, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να μην μείνουν μόνο στους εντυπωσιακούς τίτλους και τις περιλήψεις των άρθρων, αλλά να επαληθεύσουν τα στοιχεία που δίνονται και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα.

  • Γιολάντα Κογιάννη -Πτυχιούχος Ιατρικής Βιοχημείας, PhD, University of Edinburgh και φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

  • Σαβίνα Νταλκίτση -Πτυχιούχος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και φοιτήτρια στο

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

TrueMed-ForLivingMore

 

Βιβλιογραφία

IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, Red Meat and Processed Meat, Vol 114, WHO

Johnston BC et al. Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. Ann Intern Med. 2019.

 

Tags :

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

ΚΡΕΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΡΕΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος?

16-11-2019

Γιολάντα Κογιάννη-Σαβίνα Νταλκίτση

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί μετά τη πρόσφατη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών στο περιοδικό Annals of Internal Medicine όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων και οργανισμών υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) κάθε 50γρ επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος – δηλαδή αλλαντικού – που καταναλώνονται ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%. Με βάση την παρατήρηση αυτή που βασίστηκε σε δεδομένα από πολλαπλές επιδημιολογικές μελέτες, ο Π.Ο.Υ. σύστησε τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης λίπους και νατρίου που περιέχονται στο κόκκινο κρέας.

Κι ενώ οι συστάσεις αυτές φαίνεται πως έγιναν γρήγορα αποδεκτές από το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα, πριν από μερικές εβδομάδες σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine αναφέρεται ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος από το ευρύ κοινό. Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ενήλικες μπορούν να συνεχίσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Ο επικεφαλής της μελέτης, Bradley C. Johnston, αναφέρει: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος ή του επεξεργασμένου κρέατος θα εξαλείψει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι κατευθυντήριες οδηγίες τους βασίστηκαν σε μια σειρά 5 de novo συστηματικών ανασκοπήσεων, οι οποίες πιθανότατα καλύπτουν όλα τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε βαθμολόγηση με τη μέθοδο GRADE για την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων δίνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές παρά στις μελέτες παρατήρησης, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των διατροφικών μελετών. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια διαφανή και ανεξάρτητη βαθμολόγηση που αυξάνει την αξία των νέων κατευθυντήριων οδηγιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική από την ιατρική κοινότητα που αμφισβητεί τη συγκεκριμένη βαθμολόγηση καθώς παραβλέπει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

«Τίποτα νεότερο δεν προκύπτει από τη μελέτη. Δεν υπήρξε καμία ανακάλυψη.», δήλωσε ο Δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής του πανεπιστημίου Harvard, στο Harvard T.H. Chan. Ωστόσο, ο Hu, αναγνώρισε τους περιορισμούς με τις υπάρχουσες μελέτες παρατήρησης καθώς δεν δείχνουν αιτιώδη συνάφεια, επειδή μια ποικιλία σύνθετων παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής ενός ατόμου ή άλλες διατροφικές επιλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τελικά μπορούμε να τρώμε κρέας;

Οι νέες αυτές οδηγίες ενδέχεται να ενθαρρύνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ωστόσο δεν αποτελούν επίσημη δήλωση από κάποιον οργανισμό υγείας και δεν αλλάζουν τις υφιστάμενες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ίσως αποτελούν μια ακόμα υπενθύμιση ότι η διατροφή πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, πυροδοτώντας τη συζήτηση με τον ασθενή ώστε να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου τροφίμου αλλά ο τρόπος μαγειρέματος, σερβιρίσματος και οι συνολικές διατροφικές συνήθειες του ατόμου. 

Τέλος, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να μην μείνουν μόνο στους εντυπωσιακούς τίτλους και τις περιλήψεις των άρθρων, αλλά να επαληθεύσουν τα στοιχεία που δίνονται και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα.

  • Γιολάντα Κογιάννη -Πτυχιούχος Ιατρικής Βιοχημείας, PhD, University of Edinburgh και φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

  • Σαβίνα Νταλκίτση -Πτυχιούχος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και φοιτήτρια στο

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

TrueMed-ForLivingMore

 

Βιβλιογραφία

IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, Red Meat and Processed Meat, Vol 114, WHO

Johnston BC et al. Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. Ann Intern Med. 2019.

 

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.