Συζήτηση με την Ελευθερία Παύλου για θέματα διατροφής

 12-10-2020

 Παναγιώτης Δημητρίου

1) Πόση ώρα καλό είναι να μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα;

Καλό είναι ανάμεσα στα γεύματα να μεσολαβούν περίπου 3 ώρες, διότι κάθε 3 ώρες το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο αυξάνεται μετά από κάθε γεύμα. Άρα για να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά όταν εκκρίνεται ινσουλίνη πρέπει να τρεφόμαστε. Ιδανικό είναι να γίνονται 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό και απογευματινό) ανάλογα τον οργανισμό και τις ανάγκες του.

2) Πως μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κυτταρίτιδα μέσω της διατροφής;

Η κυτταρίτιδα ή αλλιώς «φλοιός πορτοκαλιού» είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες και σχετίζεται με την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Υπάρχουν 3 κατηγορίες κυτταρίτιδας.

  1. Η σκληρή στην οποία γίνεται κατακράτηση λίπους και στην πίεση πονάει
  2. Η μαλακή στην οποία γίνεται κατακράτηση νερού και στην πίεση δεν πονάει
  3. Η συσχετισμένη στην οποία γίνεται κατακράτηση και των δύο αλλά ο πόνος υποφέρεται

Επίσης μπορεί να χωριστεί και σε άλλες 3 κατηγορίες, οι οποίες είναι:

  1. Η χαλαρή, η οποία εμφανίζεται όταν πιέσουμε ένα σημείο με τα δάχτυλά μας
  2. Η οιδηματώδη, η οποία γίνεται αισθητή σε όρθια θέση
  3. Η συμπαγής, είναι το πιο προχωρημένο στάδιο και είναι αισθητή είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή θέση

Η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να προληφθεί μέσω ενός πιο ποιοτικού τρόπου ζωής. Η διατροφή μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω για μην εμφανιστεί ή να απομακρυνθεί η κυτταρίτιδα.

  • Νερό: Αν και δεν θεωρείται τροφή, το νερό είναι το πιο σημαντικό στην μείωση της κυτταρίτιδας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα νερού είναι τα αγγούρια, το μαρούλι άισμπεργκ, τα κολοκύθια, το σέλερυ, τα ραπανάκια, οι τομάτες, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, το γιαούρτι, το καρπούζι, το σπανάκι, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, τα καρότα και το πεπόνι.

  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Σολωμός, σαρδέλες, ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο, σπόροι (π.χ λιναρόσπορος, σπόροι chia).

  • Ακόρεστα λίπη: Βρίσκονται στο αβοκάντο, στα φυτικά έλαια (π.χ ελαιόλαδο), στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

  • Άπαχες πρωτεΐνες: Βρίσκονται στα ψάρια και θαλασσινά, καρύδια, άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, στο γιαούρτι, στα όσπρια, στο αυγό, στο μοσχαρίσιο και στο χοιρινό φιλέτο.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά, στο καφέ ρύζι, στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, στην κινόα.

  • Φρούτα: Σύμφωνα με κάποιες μελέτες οι μπανάνες και η παπάγια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη για κυτταρίτιδα διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μειώνει την κατακράτηση νερού και αυξάνει την λεμφική κυκλοφορία. Επίσης βοηθούν οι φράουλες, τα κόκκινα φρούτα και φρούτα του δάσους, τα μύρτιλα, το αχλάδι, ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το καρπούζι και το πεπόνι.

  • Λαχανικά: Τα σπαράγγια είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ.

  • Φυτικές πρωτεΐνες: Βρίσκονται στα όσπρια, στα φασολάκια και στον αρακά, στην κινόα και στο πλιγούρι.

  • Τροφές υψηλές σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου. Ιδανικά είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και ο ανανάς.

  • Πράσινα Λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο, το κατσαρό μαρούλι, τα ραδίκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, η ρόκα, το άισμπεργκ και το μαρούλι.

3) Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για πρωινό;

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα λόγω του ότι δίνει ενέργεια στο οργανισμό μας και βοηθάει στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Επίσης προσφέρει ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου και στην ινσουλίνη στο αίμα Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίγο λίπος.

Παραδείγματα ισορροπημένων πρωινών :

  • Γάλα με δημητριακά και φρούτο

  • Γιαούρτι με δημητριακά, φρούτο και μέλι

  • Ψωμί ολικής με βούτυρο ή ταχίνι και μέλι, φρούτο ή φυσικό χυμό

  • Τοστ ή αραβική με γαλοπούλα και τυρί και 1 ποτήρι χυμό

  • Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.

  • Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι και ψωμί ολικής

  • Αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί ολικής

4) Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι ενυδάτωσης;

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η μέση κατανάλωση νερού για έναν άνθρωπο είναι 2 λίτρα ή 8 ποτήρια νερό. Οι ανάγκες όμως είναι διαφορετικές σε κάθε άνθρωπο και καθορίζονται κυρίως από το φύλο, την ηλικία, την φυσική δραστηριότητα και το περιβάλλον. Επίσης η πρόσληψη νερού επιτυγχάνεται και μέσω της τροφής, καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν νερό σε διαφορετική ποσότητα, και μέσω άλλων ροφημάτων έκτος του νερού, όπως είναι ο καφές, το τσάι, το γάλα κ.α.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα νερού είναι:

  • Τα αγγούρια (96,7%)

  • Το μαρούλι iceberg (95,6%)

  • Τα κολοκύθια (95%)

  • Το σέλερυ (96%)

  • Τα ραπανάκια (95%)

  • Οι τομάτες (95%)

  • Οι πιπεριές (92%)

  • Το κουνουπίδι (92,1%)

  • Το γιαούρτι (85-88%)

  • Το καρπούζι (91,5%)

  • Το σπανάκι (91,4%)

  • Τα πορτοκάλια (87%)

  • Οι φράουλες (91%)

  • Το μπρόκολο (90,7%)

  • Το γκρέιπφρουτ (90,5%)

  • Τα καρότα (87%)

  • Το πεπόνι (90%)

  • Τα ροδάκινα (88%)

  • Οι πατάτες (80%)

  • Οι μελιτζάνες (89%)

5) Ισχύει ο μύθος ότι όταν τρώμε βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο, παχαίνουμε περισσότερο;

Η πρόσληψη βάρους σχετίζεται με το θερμιδικό πλεόνασμα, δηλαδή να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής μας από αυτήν που «καίει» ο οργανισμός μας μέσα στην μέρα. Οπότε αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να υπάρχει θερμιδικό πλεόνασμα τότε δεν θα υπάρξει αύξηση του σωματικού βάρους.

6) Τι τροφές πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος που έχει έλλειψη σε σίδηρο;

Τα τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε σίδηρο είναι τα εξής:

Ανά 100 γρ Σίδηρος σε mg

Σπλήνα αρνιού 38,70

Bρώμη με σταφίδες (πρωινού) 32,70

Νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι 31,00

Νιφάδες βρόμης αποφλοιωμένες 15,70

Πασατέμπος 15,00

Σουσάμι 14,70

Σουπιές 10,80

Πιπεριές 10,40

Συκώτι αρνιού 10,20

Χταπόδι 9,50

Ντομάτα λιαστή 9,10

Δημητριακά πρωϊνού 8,20

Πράσα 7,60

Ηλιόσπορος 6,80

Μύδια 6,70

Συκώτι μοσχαρίσιο 6,30

Βερίκοκα αποξηραμένα 6,30

Κάσιους 6,00

Φιστίκια, αμύγδαλα 4,50

Χοιρινό 4,25

Μοσχάρι 3,90

Κατσίκι 3,70

Φασόλια ξερά 3,70

Μακαρόνια 3,60

Σπανάκι 3,60

Δαμάσκηνα αποξηραμένα 3,50

Ρύζι 3,50

Αγκινάρες 3,40

Φακές 3,30

Γαρίδες 3,10

Καρύδια 3,10

Ωστόσο ο σωστός συνδυασμός μπορεί να ωφελήσει στην απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του και τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι ο χυμός πορτοκαλιού, οι φράουλες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πεπόνι, τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι κλπ. Επίσης το λευκό κρασί λόγω του μηλικού οξέος που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Αντίθετα οι τανίνες, που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, στον καφέ και στο τσάι, το ασβέστιο, που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, ο κρόκος αυγού και οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του.

7) Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Προς το παρών πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στόχος μου είναι η άμεση λήψη του πτυχίου μου για να μπορέσω να εργασθώ πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου.

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Συζήτηση με την Ελευθερία Παύλου για θέματα διατροφής

 12-10-2020

 Παναγιώτης Δημητρίου

1) Πόση ώρα καλό είναι να μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα;

Καλό είναι ανάμεσα στα γεύματα να μεσολαβούν περίπου 3 ώρες, διότι κάθε 3 ώρες το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο αυξάνεται μετά από κάθε γεύμα. Άρα για να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά όταν εκκρίνεται ινσουλίνη πρέπει να τρεφόμαστε. Ιδανικό είναι να γίνονται 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό και απογευματινό) ανάλογα τον οργανισμό και τις ανάγκες του.

2) Πως μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κυτταρίτιδα μέσω της διατροφής;

Η κυτταρίτιδα ή αλλιώς «φλοιός πορτοκαλιού» είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες και σχετίζεται με την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Υπάρχουν 3 κατηγορίες κυτταρίτιδας.

  1. Η σκληρή στην οποία γίνεται κατακράτηση λίπους και στην πίεση πονάει
  2. Η μαλακή στην οποία γίνεται κατακράτηση νερού και στην πίεση δεν πονάει
  3. Η συσχετισμένη στην οποία γίνεται κατακράτηση και των δύο αλλά ο πόνος υποφέρεται

Επίσης μπορεί να χωριστεί και σε άλλες 3 κατηγορίες, οι οποίες είναι:

  1. Η χαλαρή, η οποία εμφανίζεται όταν πιέσουμε ένα σημείο με τα δάχτυλά μας
  2. Η οιδηματώδη, η οποία γίνεται αισθητή σε όρθια θέση
  3. Η συμπαγής, είναι το πιο προχωρημένο στάδιο και είναι αισθητή είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή θέση

Η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να προληφθεί μέσω ενός πιο ποιοτικού τρόπου ζωής. Η διατροφή μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω για μην εμφανιστεί ή να απομακρυνθεί η κυτταρίτιδα.

  • Νερό: Αν και δεν θεωρείται τροφή, το νερό είναι το πιο σημαντικό στην μείωση της κυτταρίτιδας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα νερού είναι τα αγγούρια, το μαρούλι άισμπεργκ, τα κολοκύθια, το σέλερυ, τα ραπανάκια, οι τομάτες, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, το γιαούρτι, το καρπούζι, το σπανάκι, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, τα καρότα και το πεπόνι.

  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Σολωμός, σαρδέλες, ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο, σπόροι (π.χ λιναρόσπορος, σπόροι chia).

  • Ακόρεστα λίπη: Βρίσκονται στο αβοκάντο, στα φυτικά έλαια (π.χ ελαιόλαδο), στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

  • Άπαχες πρωτεΐνες: Βρίσκονται στα ψάρια και θαλασσινά, καρύδια, άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, στο γιαούρτι, στα όσπρια, στο αυγό, στο μοσχαρίσιο και στο χοιρινό φιλέτο.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά, στο καφέ ρύζι, στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, στην κινόα.

  • Φρούτα: Σύμφωνα με κάποιες μελέτες οι μπανάνες και η παπάγια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη για κυτταρίτιδα διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μειώνει την κατακράτηση νερού και αυξάνει την λεμφική κυκλοφορία. Επίσης βοηθούν οι φράουλες, τα κόκκινα φρούτα και φρούτα του δάσους, τα μύρτιλα, το αχλάδι, ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το καρπούζι και το πεπόνι.

  • Λαχανικά: Τα σπαράγγια είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ.

  • Φυτικές πρωτεΐνες: Βρίσκονται στα όσπρια, στα φασολάκια και στον αρακά, στην κινόα και στο πλιγούρι.

  • Τροφές υψηλές σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου. Ιδανικά είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και ο ανανάς.

  • Πράσινα Λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο, το κατσαρό μαρούλι, τα ραδίκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, η ρόκα, το άισμπεργκ και το μαρούλι.

3) Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για πρωινό;

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα λόγω του ότι δίνει ενέργεια στο οργανισμό μας και βοηθάει στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Επίσης προσφέρει ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου και στην ινσουλίνη στο αίμα Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίγο λίπος.

Παραδείγματα ισορροπημένων πρωινών :

  • Γάλα με δημητριακά και φρούτο

  • Γιαούρτι με δημητριακά, φρούτο και μέλι

  • Ψωμί ολικής με βούτυρο ή ταχίνι και μέλι, φρούτο ή φυσικό χυμό

  • Τοστ ή αραβική με γαλοπούλα και τυρί και 1 ποτήρι χυμό

  • Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.

  • Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι και ψωμί ολικής

  • Αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί ολικής

4) Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι ενυδάτωσης;

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η μέση κατανάλωση νερού για έναν άνθρωπο είναι 2 λίτρα ή 8 ποτήρια νερό. Οι ανάγκες όμως είναι διαφορετικές σε κάθε άνθρωπο και καθορίζονται κυρίως από το φύλο, την ηλικία, την φυσική δραστηριότητα και το περιβάλλον. Επίσης η πρόσληψη νερού επιτυγχάνεται και μέσω της τροφής, καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν νερό σε διαφορετική ποσότητα, και μέσω άλλων ροφημάτων έκτος του νερού, όπως είναι ο καφές, το τσάι, το γάλα κ.α.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα νερού είναι:

  • Τα αγγούρια (96,7%)

  • Το μαρούλι iceberg (95,6%)

  • Τα κολοκύθια (95%)

  • Το σέλερυ (96%)

  • Τα ραπανάκια (95%)

  • Οι τομάτες (95%)

  • Οι πιπεριές (92%)

  • Το κουνουπίδι (92,1%)

  • Το γιαούρτι (85-88%)

  • Το καρπούζι (91,5%)

  • Το σπανάκι (91,4%)

  • Τα πορτοκάλια (87%)

  • Οι φράουλες (91%)

  • Το μπρόκολο (90,7%)

  • Το γκρέιπφρουτ (90,5%)

  • Τα καρότα (87%)

  • Το πεπόνι (90%)

  • Τα ροδάκινα (88%)

  • Οι πατάτες (80%)

  • Οι μελιτζάνες (89%)

5) Ισχύει ο μύθος ότι όταν τρώμε βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο, παχαίνουμε περισσότερο;

Η πρόσληψη βάρους σχετίζεται με το θερμιδικό πλεόνασμα, δηλαδή να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής μας από αυτήν που «καίει» ο οργανισμός μας μέσα στην μέρα. Οπότε αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να υπάρχει θερμιδικό πλεόνασμα τότε δεν θα υπάρξει αύξηση του σωματικού βάρους.

6) Τι τροφές πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος που έχει έλλειψη σε σίδηρο;

Τα τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε σίδηρο είναι τα εξής:

Ανά 100 γρ Σίδηρος σε mg

Σπλήνα αρνιού 38,70

Bρώμη με σταφίδες (πρωινού) 32,70

Νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι 31,00

Νιφάδες βρόμης αποφλοιωμένες 15,70

Πασατέμπος 15,00

Σουσάμι 14,70

Σουπιές 10,80

Πιπεριές 10,40

Συκώτι αρνιού 10,20

Χταπόδι 9,50

Ντομάτα λιαστή 9,10

Δημητριακά πρωϊνού 8,20

Πράσα 7,60

Ηλιόσπορος 6,80

Μύδια 6,70

Συκώτι μοσχαρίσιο 6,30

Βερίκοκα αποξηραμένα 6,30

Κάσιους 6,00

Φιστίκια, αμύγδαλα 4,50

Χοιρινό 4,25

Μοσχάρι 3,90

Κατσίκι 3,70

Φασόλια ξερά 3,70

Μακαρόνια 3,60

Σπανάκι 3,60

Δαμάσκηνα αποξηραμένα 3,50

Ρύζι 3,50

Αγκινάρες 3,40

Φακές 3,30

Γαρίδες 3,10

Καρύδια 3,10

Ωστόσο ο σωστός συνδυασμός μπορεί να ωφελήσει στην απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του και τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι ο χυμός πορτοκαλιού, οι φράουλες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πεπόνι, τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι κλπ. Επίσης το λευκό κρασί λόγω του μηλικού οξέος που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Αντίθετα οι τανίνες, που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, στον καφέ και στο τσάι, το ασβέστιο, που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, ο κρόκος αυγού και οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του.

7) Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Προς το παρών πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στόχος μου είναι η άμεση λήψη του πτυχίου μου για να μπορέσω να εργασθώ πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου.

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.