Σκέψεις σχετικά με τον κορονοϊό και τις θεραπείες που προβάλλονται

 25-7-2020

 Δημήτρης Ελευθεριάδης

Καθώς γράφονται αυτές οι λέξεις του παρθενικού μου άρθρου διανύουμε το πρώτο εξάμηνο της εμφάνισης του ιού COVID 19 στον πλανήτη και στις ζωές μας. Κάτι το οποίο ξεκίνησε ως meme, φάρσα και αστείο εμπλέκοντας γνωστό αλκοολούχο ποτό με χειρουργικές μάσκες και κινέζικα καπέλα απέδειξε περίτρανα πως ο μικρόκοσμος των ιών είναι ακόμα ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν καταμετρηθεί σχεδόν 9 εκατομμύρια κρούσματα και 450 χιλιάδες θάνατοι παγκοσμίως κάνοντας την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας αυτοσκοπό για την επιστημονική κοινότητα. Ως φαρμακοποιός με μεταπτυχιακό στον σχεδιασμό των κλινικών μελετών θέλησα να ρίξω μία δόση φωτός πάνω στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες παγκοσμίως και να συζητήσουμε διάφορους αστικούς μύθους που έχουν δημιουργηθεί στο ενδιάμεσο.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο πια να ανοίγουμε έναν browser και να πέφτουμε πάνω σε διθυραμβικές κριτικές και άρθρα σχετικά με μία ελπιδοφόρα φαρμακευτική ουσία ή σκεύασμα για τον συγκεκριμένο ιό. Ουσίες όπως η χλωροκίνη, οι ιντερφερόνες και προς έκπληξη όλων η νικοτίνη (!!!) έδειξαν σε πρώτα στάδια πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον COVID και αμέσως όλο το ίντερνετ σείστηκε από σχόλια σχετικά με την αδιαφορία των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Ας θυμηθούμε όμως πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και ότι στην περίπτωση της χλωροκίνης, ενός μορίου που προορίζεται για την θεραπεία της ελονοσίας, αποδείχθηκε πως στην μάχη αντιμετώπισης του COVID οδηγεί σε αδιέξοδο.

Εδώ να σημειωθεί πώς οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί έως αυτή τη στιγμή αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ασθενών με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν την σύγκριση των υπό μελέτη ουσιών με placebo ή το αντίστοιχο gold standard, που στην περίπτωση αυτή θα αποτελούσε συντηρητική θεραπεία. Έτσι, η έλλειψη αυστηρού πρωτοκόλλου, η ένταξη περιορισμένων ασθενών και η συγγραφή και ανάρτηση άρθρων από μη επιστήμονες έχει οδηγήσει σε έναν δυσθεώρητο όγκο αβέβαιης και υποκειμενικής πληροφορίας.

Από τη στιγμή που όλες αυτές και άλλες τόσες ουσίες δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής η βιολογία μας κατευθύνει στην λύση των εμβολίων. Εξ’ ορισμού και μόνο ένα εμβόλιο αποτελεί ιδανικό μέσο πρόληψης για έναν ιό. Από τη στιγμή που ένας οργανισμός μπορεί να παράξει γρήγορα αντισώματα τότε η πρόληψη θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Όταν όμως καλούμαστε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρώτον, η επιστημονική κοινότητα πλέει σε άγνωστα νερά παρέα με έναν άγνωστο ιό. Δεν αρκεί η γονιδιακή αλληλουχία του προκειμένω να καταλήξουμε σε αποτελεσματική λύση. Δεύτερον, η ανάπτυξη ενός εμβολίου που προορίζεται για χρήση παγκοσμίως προϋποθέτει μελέτες σε ποικίλους πληθυσμούς καθώς μεταξύ αυτών υπάρχουν διαφορές όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόκρισή του σε συγκεκριμένα αντιγόνα. Και τρίτον, όταν μιλάμε για κλινικές μελέτες το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη ασφάλεια. Δεν πρέπει να κυκλοφορήσει τίποτα το οποίο δεν θα είναι πέρα από αποτελεσματικό και ασφαλές σε όλους τους πληθυσμούς, σε όλες τις ηλικίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως η λύση δεν είναι μόνο το εμβόλιο, η λύση δεν είναι ένα φάρμακο που έδειξε θετική ανταπόκριση σε ένα νοσοκομείο της Αμερικής. Αλλά η κοινωνική ευθύνη και η υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε τους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Γιατί τελικά σε καιρούς κρίσης δεν μετράει η ουδετερότητα και η απάθεια αλλά οι πράξεις και η προσφορά στους συνανθρώπους μας.

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.